Temel Bilgiler
Elektronik Teknolojisi Programı, endüstride kullanılan elektronik devrelerin tasarımı, yapımı, ölçümleri ve işletimi üzerine eğitim öğretim veren bir programdır. Bu programda temel bilimlere yönelik derslerin yanı sıra sayısal tasarım, mikro-denetleyiciler ve güç elektroniği gibi elektronik alanına özgü dersler verilmektedir. Programın ana hedefi, hızla gelişen bilim ve teknolojinin gerektirdiği bilgi birikimine, bu bilgileri pratiğe aktarabilecek becerilere, aynı zamanda analiz ve sentez yapabilme yeteneğine sahip teknikerler yetiştirmektir. Elektronik Teknolojisi Programı mezunları; bilgisayar ve günümüz teknolojisi doğrultusunda geliştirilen teknik cihazların; bakım, onarım, kontrol, üretim yönetimi başta olmak üzere çok geniş bir alanda çalışma olanağı bulabilirler.
Programın Süresi ve Kredisi
2 Yıl - 120 AKTS
Özellik ve Tanım
Elektronik Teknolojisi Programı´nın ders içeriğiyle öğrenciler; elektroniğin temel prensiplerini, elektronik donanımının montajını, bakım ve onarımını yapmayı; ölçü aletlerini, bilgisayar ve sanayi için hazırlanmış güncel yazılım programlarını kullanmayı, bilgisayarla elektronik devre şeması çizmeyi ve okumayı, sanayi makinelerinin bilgisayar ile elektronik olarak nasıl kontrol edildiğini, gerektiğinde bakım ve onarımını yapabilmeyi, teknik rapor ile proje hazırlamayı, işletim masasında iş yerinin ve personelin iş güvenliğini sağlamayı öğrenmektedirler.
Eğitim Şekli
Tam Zamanlı
Bölüm Başkanı
Öğr. Gör. AHMET KARAKUŞ
AKTS / Bilgi Paketi Koordinatörü
Öğr.Gör. ABDÜLVAHAP SAYGIN
Erasmus Koordinatörü
Öğr. Gör.Dr. AHMET YÜCEL
Staj Koordinatörü
Öğr. Gör. MAHİR CAN KAÇAR
Oryantasyon Sorumlusu
Öğr. Gör. AHMET KARAKUŞ
Amaç
Elektronik sistem ve donanımlarını tanıyan, özelliklerini bilen, bilgisini endüstriyel sistem ve donanımlara uygulayabilen, sanayide kullanılan elektronik araç ve cihazların montaj, bakım ve onarımı konularında çalışacak ara insan gücü olarak, Ülkemizin ihtiyaç duyduğu kalite ve standartta elektronik Teknikeri yetiştirmektir. Elektronik Teknikeri; Elektronik teknolojisi alanında mühendis ile teknisyen arasında teknisyenden daha çok teorik bilgiye ve mühendisten daha fazla uygulama becerisine sahip ara eleman yetiştirmektir.
Hedef
Bu programın hedefi, bilgi ve becerisi yüksek, mesleğin gereklerini en üst düzeyde uygulayabilen, nitelikli ara elemanlar yetiştiren bir program olmaktır.
Kayıt Kabul Koşulları
T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavının (YKS) Temel Yeterlilik Testinden (TYT) yeterli puanı alarak programa kayıt yaptırılabilir.
Kazanılan Derece / Unvan / Nitelik
Ön Lisans
Kazanılan Derecenin Düzeyi
Ön Lisans
Kazanılan Derecenin Kuralları
İki yıl (dört yarıyıl) süren eğitim ve öğretim programlarının tüm dersleri ile meslek stajını başarıyla tamamlayan öğrenciler ön lisans derecesi alırlar.
Mezuniyet Sonrası Üst Kademeye Geçiş
Öğrencilerin YÖK’ün ilgili mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından yapılan dikey geçiş sınavı ile lisans diploması alma hakları vardır. Mezun olan öğrencilerimiz,
gibi fakültelere dikey geçiş yapabilmektedirler.
Staj
30 iş günü zorunlu staj vardır.
Uygulamalı Ders
Staj ve İş yeri eğitimi hariç programdaki derslerin %65'i teorik ve uygulamalıdır. Derslerin uygulamalı bölümlerinde laboratuvar ve atölye çalışmaları yapılmaktadır.
İşletmede Mesleki Eğitim
Programda 3+1 eğitim modeli uygulanmakta olup dördüncü yarıyılda isteyen ve şartları sağlayan öğrenciler programın yönlendirdiği bir işyerinde İşletmede Mesleki Eğitim yapabilmektedir.
Çift Anadal, Yandal ve Değişim Olanakları
Program öğrencilerinin Erasmus, Farabi ve Mevlana gibi değişim programlarına kabul olanakları vardır.
İstihdam Olanakları
Öğrenciler mezun olduklarında tekniker ünvanı alırlar. Mezunların istihdam olanakları;